vineri, 25 noiembrie 2011

Pe curând!

Să nu credeți că acest proiect cultural se încheie aici. Ne-am simțit așa de bine împreună și am învățat atâtea de la prietenii și dascălii noștri, încât suntem hotărâți să continuăm.



Dorinţa noastră este de a continua să găzduim în cadrul galeriei atât lucrări ale copiilor din ţară, cat şi din afara ţării, precum şi evenimente dintre cele mai diferite : prezentarea unor fragmente dramatizate - poezie, teatru - în interpretarea copiilor, ori realizate cu păpuşi, marionete, figurine origami, lansarea unor volume scrise de copii, intâlniri cu scriitori, artişti, savanţi, oameni de cultură şi cu meşteşugari (ca artistul popular Ion Sima din comuna Gostinu, împreună cu care am proiectat ca următoarea sesiune Art(h)é să fie dedicată lemnului şi împletiturilor din nuiele, astfel încât copiii să se familiarizeze cu meşteşuguri vechi şi să fie puşi în situaţia de a trata artistic obiecte de strictă utilitate, ori să-şi antreneze potenţialul artistic prin redimensionarea unor elemente naturale - crengi, buşten scorburoşi, trunchiuri căzute).

Așadar vă invităm cu drag să ne urmăriți cu atenție și pe mai departe !

marți, 22 noiembrie 2011

Eveniment final Art(h)é

 
Evenimentul final Art(h)é s-a desfăţurat pe data de 19 noiembrie 2011 (detalii găsiți și în articolul precedent), când elevi şi profesori din cele două centre partenere s-au deplasat la Bucureşti pentru a participa la vernisajul expoziţiei comune. Toţi elevii au primit diplome de participare, iar cele mai valoroase lucrări au fost distinse cu diplome speciale şi premii. Jurizarea lucrărilor s-a realizat de către cei doi specialişti şi de preşedintele Asociaţiei “Grădiniţele Arc-en-Ciel”.

Ce am omis să vă spunem în articolul anterior este faptul că, după vernisajul expoziţiei şi festivitatea de premiere Art(h)é, gazde şi invitaţi au pictat împreună îngeri, în cadrul unei activităţi desfăşurate sub egida UNESCO, cu ocazia Zilei Mondiale a Rugăciunii şi a Zilei Universale a Copilului, cu tema “Stop violenţei în şcoli!”

Lucrările cu tema “Întâlniri cu Îngeri” au fost expuse în holul Şcolii Anastasia Popescu, din Strada Popa Nan, Nr.47B, deoarece simezele galeriei devenisera neîncăpătoare.
   


luni, 21 noiembrie 2011

Art(h)é, galeria copiilor ne-a încântat cu un nou eveniment cultural

Sâmbătă 19 noiembrie 2011, Asociaţia ”Grădinițele Arc-en-Ciel” a organizat un nou eveniment cultural, la Galeria Art(h)é din Bucureşti, o expoziţie de artă plastică cu creaţii ale copiilor din cele trei zone geografice, Botoşani, Bucureşti şi Giurgiu, care a încununat activitatea desfăşurată pe parcursul celor trei luni în atelierele Art(h)é. Specialiştii care au făcut selecţia lucrărilor au fost puşi în mare dificultate datorită calităţii remarcabile a lucrărilor. Alături de schiţe de rochii, confecţionate din cele mai neobişnuite materiale, au stat lucrări de pictură realizate pe lemn, piatră sau scoici, în tehnica colajului sau în arta quiling.





De un real succes s-au bucurat sculpturile din rădăcini şi fragmente de lemn adunate de pe malul Dunării şi transformate în creații artistice de copiii din comuna Gostinu.






La eveniment au participat specialişti, profesori, elevi şi părinţi din cele trei centre implicate în proiect. Deoarece ”Grădinițele Arc-en-Ciel” şi Şcoala Anastasia Popescu sunt asociate UNESCO, la eveniment a participat şi doamna Lucreţia Băluţă, reprezentant al acestei prestigioase instituţii, care face următoarea apreciere: „Proiectul cultural Art(h)é, galeria copiilor subliniază încă o dată faptul că, pentru artist, mai ales la vârsta copilăriei, contează doar actul creaţiei, arta fiind una dintre stările conştiinţei umane îndreptată către manifestarea exterioară a celor mai profunde trăiri.”

De asemenea, doamna Rodica Marinescu, referent ştiințific la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, care a participat la realizarea acestui proiect în calitate de specialist, consideră că reuşita expoziţiei se datorează, pe de-o parte talentului şi imaginaţiei debordante ale copiilor, dar, şi mai important, întâlnirii şi dialogului stabilit între copii, a schimbului de experienţă şi impresii. În aceeaşi măsură trebuie amintit şi rolul esenţial al profesorilor, a căror îndrumare e nepreţuită în bunul mers şi reuşita unui asemenea demers.

Monica Şerbănescu, preşedinta Asociaţiei ”Grădinițele Arc-en-Ciel” apreciază în mod deosebit implicarea copiilor din cele trei centre în proiectul Art(h)é, considerând că atât atelierele organizate local, cât şi întâlnirile dintre tinerii artişti prin expoziţiile de grup din cadrul Galeriei copiilor, au contribuit la şlefuirea tinerelor talente, precum şi la un schimb de idei şi de abordări artistice pline de prospeţime care au atras atenţia specialiştilor şi nespecialiştilor. Dorinţa ca acest proiect să fie continuat şi să poată oferi noi perspective fiecărui participant apare în acest context firească. M.Serbănescu îşi exprimă speranţa că sesiunea următoare a Art(h)é le va crea participanţilor-copii posibilitatea de a aborda materiale noi, în medii de lucru încă necunoscute de ei.

Prin organizarea unor evenimente de acest fel, Asociaţia “Grădiniţele Arc-en-Ciel” îşi propune să stabilească o legătură mai strânsă între grădiniţă, şcoală, familie şi comunitate şi să creeze o strategie care să traseze coordonate de acţiune în direcţia urmăririi dezvoltării cognitiv-emoţionale a copiilor încă de la nivel preprimar şi primar, până la gimnaziu şi liceu.