duminică, 2 decembrie 2012

Art(h)é, galeria copiilor ingenioşi


“Când ies dintr-o expoziție, mă simt mai bun.” Profesioniştii- emisiune TVR

Galeria copiilor  nu a rămas un vis, graţie proiectului Administraţiei Fondului Cultural de a susţine propunerile diverselor organizaţii, mai tinere, ori mai puţin tinere.
Iar când vorbim de vis, nici măcar nu este o metaforă. Şi iată de ce: un artist plastic talentat devine profesorul elevilor unei şcoli şi organizeză un Atelier de Arte Plastice. Şcoala are prieteni care, de asemenea, se întrec în a găsi frumosul, ori în a-l crea; toţi îşi doresc un spaţiu în care să îşi poată expune lucrările, în care să se întâlnească şi unde să se petreacă tot felul de evenimente artistice avându-i pe copii ca protagonişti.
Administraţia Fondului Cultural a considerat că acest vis poate fi pus în operă.
După ce, într-o primă ediţie, proiectul a vizat să le dea copiilor ocazia de a deveni creatori, folosind mai ales materiale neconvenţionale, de la hârtia pentru mini-tablouri realizate în tehnica quilling, până la paharele din plastic, de unică folosinţă,  pe care, în loc să le arunce, le-au investit cu dimensiunea artistică a fashion-ului, dar le-a propus şi întâlnirea cu meşteri tradiţionali care le-au deschis gustul pentru descoperirea formelor artistice din natură, ori cu valenţele lutului.
Dorită şi pregătită cu emoţie, cea de a doua ediţie a proiectului cultural Art(h)égaleria copiilor, a adus, de astă dată,  împreună, mai multe organizaţii, alăturând copiilor din Botoşani, Gostinu şi Bucureşti - Şcoala „Anastasia Popescu”, pe cei de la Şcoala pentru deficienţi de auz „Sf.Maria”, tot din Bucureşti. De această dată, accentul a fost pus pe deprinderea de către copii a tehnicilor meşteşugurilor tradiţionale: cioplitul lemnului, împletiturile din sfoară cu noduri, realizarea obiectelor din pănuşi de porumb, tehnica lutului, fără a lăsa, totuşi, deoparte arta neconvenţională şi folosirea meterialelor reciclate.
Cât de plăcut este să desfăşori activităţile obişnuite de şcoală, să te bucuri de o lectură nouă, ori de o partitură pe care o descifrezi cu încântare, în ambianţa inedită creată de o Arcă uriaşă în care urcă animale simpatice proiectate  la dimensiuni aproape naturale! Cum se înaripează imaginaţia privind un păun, ori o corabie, o şopârlă, sau un gânditor obţinute numai şlefuind o creangă de copac culeasă de pe malul Dunării! Câtă migală au adunat obiectele, unde utilul şi plăcutul îşi dau mâna, obţinute din sfoară înnodată cu răbdare şi meşteşug, ori din banalele foi ale porumbului – pănuşile, devenite vedete pentru accesoriile vestimentare de toamnă.
Dacă expoziţiile s-au dovedit atractive pentru mulţi vizitatori, realizarea propriu-zisă a acestora i-a antrenat pe copiii din cele cinci organizaţii participante la proiect într-un adevărat elan, ei bucurân-   du-se că pot face lucruri cu care nu se întâlnesc decât în astfel de proiecte. Să culeagă bucăţile de lemn, gândind deja la viitoarea înfăţişare pe care le-o vor da, să cureţe, să şlefuiască, să sculpteze, să măsoare sfoara, să o împletească şi să dea o viaţă nouă unor materiale revelate de o tradiţie meşteşugărească – pănuşile- , ori rezultate ale unei civilizaţii bazate pe consum şi risipă – obiecte reciclabile, din plastic şi hârtie. Acestea din urmă s-au dovedit foarte ofertante pentru construcţii mai mici sau mai mari, la realizarea cărora fantezia copiilor nu a mai cunoscut limite şi lucrul în echipă a fost la ordinea zilei. Tocmai de aceea, rezultatul tuturor acestor eforturi agreabile i-a încântat pe protagonişti şi i-a făcut să se gândească deja la noi formule artistice pe care să le descifreze. După cum ştim, copiii nu au inhibiţii, iar convenţionalul este o noţiune inventată de oamenii mari

Mona Şerbănescu, Preşedinte - Director general, Şcoala "Anastasia Popescu"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu